Haber

Erzurum’da Kar ve Dondurucu Soğuk: Onlarca Yaralı

ERZURUM’da kar yağışı ve dondurucu soğuk etkili olurken, buzla kaplı cadde ve caddelerde kayıp düşerek onlarca kişi yaralandı. Durumu ağır olan kadın hastaneye kaldırıldı. Uzmanlar, yaşlı ve hamilelerin dışarı çıkmaması gerektiğini, dışarı çıkanların da mutlaka küçük adımlar atması gerektiğini söyledi.

Kış turizminin gözde yerlerinden Palandöken’in yer aldığı Türkiye’nin en soğuk illerinden Erzurum kent merkezinde kar ve soğuk sonrası sokaklarda yürümek zorlaştı. Çaykara Caddesi’nde buzla kaplı kaldırıma düşen kar, vatandaşların kayarak düşmesine neden oldu. Tekrarlanan düşme olayları nedeniyle hassas bir kişi, kaygan zemine karton kutu sererek, bir iş yerinden aldığı ‘Dikkat kaygan zemin’ tabelasını bıraktı. Ancak rüzgâr ikisini de uçurunca buzlu zeminde yeniden düşmeler meydana geldi. Düşenlerin bir kısmı güçlükle, bir kısmı da vatandaşların yardımıyla ayağa kalkmayı başardı. Durumu kötü olan kadın ambulansla hastaneye kaldırıldı.

‘AYAKKABILARINIZIN ALTI ARACIN KIŞ LASTİKLERİ GİBİ OLSUN’

Gündüzleri eriyen, gece ise kar yağışı sonrası donarak buz pateni pisti görünümüne dönüşen kaldırım ve yollarda hem araç kullanmak hem de yürümek için bazı hilelerin olduğu belirtildi. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Çakır, Erzurum gibi sert kış ikliminin hüküm sürdüğü yerleşim bölgelerinde buzda kaymanın önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi. Prof. Dr. Çakır, özellikle yaşlı ve hamilelerin karlı ve buzlu günlerde dışarı çıkmaması gerektiğini, dışarı çıkanların ise ellerini asla cebine sokmaması, kaymayan ayakkabı giymesi, küçük adımlarla veya küçük adımlarla yürümesi gerektiğini ifade etti. birinin yardımıyla. Her gün dışarı çıkmak zorunda kalanlar için giyimin en belirleyici faktör olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çakır, şöyle konuştu:

“Biz kadınlar biraz dezavantajlı durumdayız. Süslerimizden vazgeçip topukluları sevemiyoruz. Yüksek topuklu ayakkabılar ekstra stabilite sorunu yaratıyor. Düz tabanlı kösele ayakkabılarla ve plastik düz ayakkabılarla yürümek çok zor çünkü çok çabuk kayıyor Mümkünse ayakkabınızın alt kısmı arabaların kış lastikleri gibi tırtıklı veya lastikli olmalıdır.” Bunlar en uygun buz yürüyüş ayakkabılarıdır. Normal ayakkabılar gibi nasıl yürüdüğümüz de çok önemlidir. Dikkat her şeyden önce gelir. Telefonla konuşurken yürümemeliyiz. Artık yeni moda şeylerden biri de kulaklık ve telefon. Bu daha da kötü, uyarıları duymuyoruz. Küçük Ve dikkatli adımlar atmak bizi buz üzerinde her zaman daha güvende kılar. Geniş adım atmak, hızlı yürümek kontrolsüz yürümeye neden olur. Her kış olduğu gibi bu kış da buz üzerinde kayan, düşenler var. Bu yıl geçen yıllara göre daha fazla var. Bunun nedeni donmuş yüzeylerdir. “İnce kar üzerine düşüp buzu kamufle ederek buna özellikle dikkat edersek daha iyi olur. Çünkü sabahları gördüğümüz kar, kaymaz olduğunu düşündüğümüz daha gevşek kar dokusu, çoğu zaman buzlu ve altı daha kaygandır. “

‘FETOL POZİSYONUNDA YERLERE DÜŞMEK’

Kayma ve düşme sırasında kendimizi korumaya çalıştığımızda en sık kol kırıklarının meydana geldiğini hatırlatan Prof. menopoz sırasında osteoporoz. Kemik kırılmasına yatkın kişilerin özel dikkat göstermesi gerekir. Düşme anında kişi her zaman kontrolde olmayabilir ancak bazen vücudun tüm ağırlığı kollara aktarılarak her iki kolun da yere düşmesine neden olur. düşmek.” Kol kırığını bir anda görebiliyoruz. Destek almak için her iki nesneye de yaslanıyoruz ve iki kolunu da kıranlar oluyor. Düşmenin kaçınılmaz olduğunu anladığımızda kendimizi kapatarak, kafamızı çarpmamaya çalışarak, cenin pozisyonu gibi kendimizi daha kapalı hale getirerek kollarımızın üzerine düşmemeye çalışmalıyız. Ayrıca kollarımızın üzerine düşmemeye çalışıyoruz. “Omurgayı koruyor, omurganın daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor ve kalçamızın yere çarparak kırılmasını önlüyor” dedi.

‘DÜŞMEDEN YÜRMEK BİR SANATTIR’

Kışın Erzurum’da yaşamanın zor olduğunu söyleyen vatandaşlar, yollara ve kaldırımlara tuz dökülmemesi nedeniyle sorun yaşadıklarını belirtiyor. Kış aylarında kentte yürümenin incelikleri olduğunu belirten Orhan Bozkurt, “Eliniz cebinizde olursa dengeniz bozulur ve düşersiniz. Kentte yoğun kar yağıyor. Havalar güzel. soğuk ve kaldırımlar genelde buz oluyor. Erzurum’da bir söz vardır. Erzurum’da yürümek sanattır, en doğrusu sanattır.” “Performans sergileyen kişi, kış boyunca hayatta kalan kişidir” dedi.

‘ÇATILARDA BUZLANMA DAHA TEHLİKELİ’

Bu yıl 3 kez kaydığını ve düştüğünü belirten Sabri Abul (64), “Buzun üzerine kar yağması tehlikeli. Dibinin buz olduğunu bilmediğimiz için ayağımıza bastığımızda düşüyoruz. Ben 3 kez buza düştüm” dedi. Kışın herhangi bir kırık ve çıkık yok ama omuzum hala ağrıyor. Ayrıca çatılardan buz düşme ihtimaline karşı da “Siz de dikkatli olacaksınız. Bu daha tehlikeli. Buz kütle halinde düştükçe yaralanmalara ve hatta ölümlere neden oluyor” dedi.

lice-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu